TOPlist
Sledujte nás:

Dejte sbohem nadbytečnému viscerálnímu tuku a zbavte se faldů na břiše

Zpět

Autor: Zdravé Stravování

S pojmem útrobní tuk jste se již patrně někdy setkali. Jeho doménou je ukládání v oblasti břicha. Dalo by se říct, že doslova prorůstá břišní dutinou. Chcete-li se ho zbavit, tak musíte udělat zásadní opatření, a to zaměřit se na skladbu jídelníčku a pravidelnost v jídle. Tohoto typu tuku se totiž nezbavíte ani operativním zákrokem, ani samotným sportem. 


Nebezpečí viscerálního tuku

Domníváte-li se, že tukové faldy na břiše jsou jen estetický problém, tak se nemůžete mýlit více. „Hrozba viscerálního nebo také útrobního tuku spočívá v tom, že obklopuje naše orgány, což má řadu negativ. Nadbytečný tuk brání jejich optimálnímu fungování, může dokonce i orgány deformovat a je příčinou jejich nedostatečné výživy a prokrvení. Suma sumárum viscerální tuk může v nejzazším případě vést k selhání orgánů,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Útrobní tuková tkáň je navíc v porovnání s podkožním tukem velmi aktivní. Vylučuje více zánětlivých látek a může blokovat funkci endokrinních žláz. 

Jeho přítomnost ukáže i krejčovský metr

Zpozornit byste měli, pokud u ženského pasu naměříte více než 80 cm a u mužského protějšku více jak 94 cm. Pokud bychom k hodnotám přičetli 8 cm, tak už je riziko přítomnosti viscerálního tuku a vzniku různých onemocnění opravdu vysoké. Nemusíte být extra zruční, vystačíte si s krejčovským metrem, který přiložte v polovině vzdálenosti mezi horním okrajem pánve v místě nejširšího obvodu břicha a dolním žebrem. „Další možností je nechat si diagnostikovat množství viscerálního tuku na speciálních tzv. bioimpedančních přístrojích. Ty fungují na principu měření elektrického odporu lidských tkání pomocí slabého elektrického impulzu. S tímto přístrojem se můžeme setkat ve zdravotních zařízeních, nutričních poradnách, sportovních zařízeních či obezitologických ambulancích,“ vyjmenovává Kateřina Šimková.


Živná půda pro útrobní tuk 

Některé potraviny a jejich složky jsou pomyslným „hnojivem“ pro nárůst viscerálního tuku. Umírněte proto konzumaci alkoholu, příjem nasycených mastných kyselin, neboť právě ty se významně podílejí na ukládání tohoto typu tuku. Jestliže budete organismus pravidelně zásobovat tučnými jídly s nízkou výživovou hodnotou, jíst nepravidelně a nárazově se přejídat, nadbytku útrobního tuku se nezbavíte. „Řeč je o tučných masech a uzeninách, slaných pochutinách a potravinách bohatých na tzv. tropické tuky, jako je kokosový či palmový tuk. Další rizikovou složkou potravy je cukr, který je z 50 % tvořen fruktózou. Nadbytek fruktózy játra přemění právě na viscerální tuk. Výjimkou je fruktóza v kombinaci s vlákninou, jako tomu je v případě ovoce,“ vysvětluje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. 

Účinné kroky proti viscerálnímu tuku

Prvním krokem je pestrá a vyvážená strava bohatá na všechny základní makronutrienty, jako jsou bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy. „Špatná skladba jídla bohatá na nasycené mastné kyseliny a cukr jen přiživuje růst viscerálního tuku, jak jsme si vysvětlili výše. Jednoduché cukry a potraviny s vysokým glykemickým indexem rozkolísávají krevní cukr a organismus má nižší citlivost na inzulín. Právě tento hormon je spjatý s metabolismem a jeho vysoké hodnoty zpomalují odbourávání tuků. Druhý neméně důležitý krok spočívá v pravidelnosti stravování a v nastavení optimálního energetického příjmu. Nahodilost stravování a podhodnocení energetického příjmu, které je typické pro hladovění, vedou organismus k obrannému mechanismu, a to ukládání tuku na horší časy. Pokud nejste schopni tuto změnu sami zvládnout, vyzkoušejte krabičkovou dietu. Naučí vás železné pravidelnosti, uděláte si představu o optimální skladbě jídla a nutriční specialisté vám pomohou nastavit optimální individuální energetický příjem. Může to být komfortní mezikrok při získání racionálních návyků stravování,“ doporučuje Mgr. Kateřina Šimková, která sestavuje dietní jídelníčky krabičkové diety Zdravého stravování. 

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 10. 2023 08:08
Zrovna s vicerálním tukem zápasím.Jde to hrozně pomalu, ale vydržím !!!!!
17. 10. 2023 21:31
Děkuji za poučný článek.
17. 10. 2023 21:31
Děkuji za poučný článek.
14. 10. 2023 12:23
Děkuji za článek a rady, týká se bezprostředně i mého typu obezity - postava "jablko".

Naši partneři